Lørdagstipset: 5-stjernerssystemet

Lars Tore StrandArkiv 2013

16.02.13.Tips

Lørdagstipset? Enda en ny tipsspalte? Neida. Det er Fredagstipset som er flyttet til lørdager. Og da bør det vel også døpes om 🙂

Når man har kommet seg opp i høyden, og har lagt ut på tur, kan det være greit å vite hva man skal se etter for å øke sannsynligheten for å finne den neste termikkbobla.
5-stjerners systemet kan her være til god hjelp.
Systemet går ut på å se etter et punkt man kan fly til/benytte seg av for å finne termikk, og gi dette en stjerne for hver av de nedenfor nevnte «hjelpemidlene». Jo flere stjerner punktet har, jo bedre er dette stedet.
Ligger punktet og bader i sol, gir du det 1 stjerne. Sola varmer som kjent opp lufta nære bakken, og blir denne lufta varm nok, vil den til slutt stige til værs.
Har punktet vind på seg, det være seg meteovind eller dalvind, skaper dette dynamisk løft og leder termikken opp til toppen av punktet. Gi punktet 1 stjerne.
Har du nå et sted med begge disse stjernene er det ikke perfekt, men et godt alternativ som bør prøves.
Er terrenget/landskapet bra? Er det en dyp, steinete bolle, eller er det en slak helning med mye skog som ikke vil generere mye termikk? Er det mye vann der? Eller er det veldig tørt? Ser det bra ut, gir du det 1 stjerne.
Er det en sky over punktet? Cumulus-skyer dannes av oppadstigende, varm luft, så hvis det er en sky over punktet er du gal hvis du ikke flyr under denne. Gi punktet 1 stjerne!
Sist, men ikke minst; Ser du noe som klatrer i termikk? Det være seg en fugl, en annen hang-/paraglider, eller et seilfly? Her er det løft! Gi punktet 1 stjerne!

Lykke til! 🙂

Kilde: Bob Drury (http://www.youtube.com/watch?v=glVQ-a7fRpw)