Lørdagstipset: Generelle flytips…

Lars Tore StrandArkiv 2013

02.03.13.Tips

Svake bobler og hang:

Ved svake bobler eller hang etter start er det viktig å holde på hver meter. Det viktigste er å ikke lande. Fly i det området som løfter deg høyest over start. Vær tålmodig! Søk aldri på andre steder uten å være sikker på at løftet der er bedre enn det du har. Hvis du søker utover er det viktig å snu inn igjen før det er for sent. Husk at ti meter under start er det færre luftmolekyler enn over start. Det er viktig å søke for å finne det beste løftet, men det er ennå viktigere å ha høyde slik at du kan komme tilbake.

Hang kan brukes som ventested eller for å fly rask distanse. Hvis det kommer skygge som stenger for termikken i det området du flyr er det viktig å finne et hangsted og vente til solen kommer tilbake. Dette er viktig å se mens du har høyde. Termisk hang på en lang fjellside kan flys raskt lavt. Skrur du deg opp på slike steder, drifter du som regel bakover, og må stå i krabbevinkel frem igjen. Istedet er det bedre å fly lavt slik at du kan stå 90 grader på fjellet. Husk å skru deg opp igjen på den beste boblen når du nærmer deg slutten på fjellsiden.

I svake bobler er tålmodighet viktig. Går det sakte opp, går det også sakte ned. På svake dager teller derfor hver meter mer.

Sterke bobler:

Med sterke bobler menes her bobler på 2m/s eller mer. Under slike dager er god flyfart viktigere enn på svake dager. I sterke bobler er det viktig å få vingen inn i gode 360´er. For å klare dette er det viktig å i utgangspunktet ha god flyfart. Det er vanskelig å få «bank» på en vinge hvis du flyr sakte. Når vingen treffer en god boble blir fronten presset opp. Før du svinger er det derfor viktig å la vingen få flyfart igjen. IKKE brems vingen ved inngangen av slike bobler. Når vingen kommer frem kan den legges rett inn i sving. Ved sterke bobler er det viktig å komme raskt inn i sving og fortsette å holde svingen. Kroppen skal ut på siden og flyfarten skal øke. Hvis svingen aksellererer er det viktig å bli med istedet for å bremse svingen. Kommer du inn i kjernen av boblen vil denne hjelpe deg rundt. Når boblen presser oppover på et profil som ligger i «bank», vil selvfølgelig svingen aksellerere. Bremser du svingen har vingen en tendens til å rette seg opp, og du flyr ut av boblen. Det farligste med harde svinger er spinn. Hvis vingen din er treg å svinge er det ekstra viktig å være konsentrert om flyfarten. Det er viktig å huske at flyfarten synker radikalt i synkområder. Prøver du en rask sving hvis du detter ut av boblen kan du derfor raskt komme i spinn.

Skyer:

Når det er fine skyer er det viktig å kunne bruke disse. Kartlegg hvor nærmeste sky er mens du skrur deg opp. Husk at mørke skyer kan suge godt. Sikt derfor på den siden dit du skal. Hvis du jobber deg helt opp til skybas på feil side av skyen og må trekke ører for å passere under den, mister du masse tid. Begynn derfor å sikte på riktig side i tide. Hvis løftet avtar snur du bare litt tilbake. Det raskeste er å stoppe skruingen slik at du kan fly på brems under hele skyen og få det til å passe slik at du er i skykanten på vei videre.

Hvis det er en dag med fine skyer og du skrur en bra boble, er det viktig å følge med på utviklingen av skyen over deg. Hvis det ikke er noen sky er det fortsatt viktig å følge med opp. Du kan ligge i den boblen som danner skyen og den vil begynne å kondensere før du når helt opp. Du kan da følge under de områdene som kondenserer og få med deg viktige høydemeter på turen videre.

Når du er like under skyen, kan skyggen av skyen hjelpe deg med retningen du bør fly. Se ned på bakken og prøv å finne skyggen av den skyen du befinner deg under. Det kan være vanskelig å finne riktig sky, men med hjelp av solen og vinkelen ned bør du kunne klare det. Her vil du lett kunne se fasongen på skyen og hvor den er nærmest den neste, slik at du mest mulig flyr under skyer.

Hvis du er kommet for nær skyen og skal passere under den, er speedbar det første du bør bruke (konkurransetanke). Dette øker både synk og hastighet. Hvis dette ikke er nok må du dessverre trekke inn ørene. Du har da planlagt feil og bør ha lært av det. En slik bruk av ører sier at du har planlagt feil og skrudd for lenge. Det er også viktig å ta den høyden du kan, så prøv og vær så nær skyen som mulig når du flyr videre.

Tips: Termikk&Rotor AS