Flytipset: Vingebelastning og ballast…

Lars Tore StrandArkiv 2014

Over Bøverdalen, Nordic Open 2010 © Lars Tore Strand

Over Bøverdalen, Nordic Open 2010 © Lars Tore Strand

Dagens tips er, som en god del tidligere tips, hentet fra den eminente boka «50 ways to fly better» av Bruce Goldsmith og venner.

Mange piloter lurer på hvor tunge de bør være i forhold til vektområdet på vingen sin.
De aerodynamiske effektene av vingebelastning er ganske enkle, men avgjørelsen om hvor tung du bør være i vingen avhenger av hvor du flyr, hvordan du flyr og hva du ønsker å få ut av vingen.
Vingebelastningen påvirker ikke glidetallet på vingen (så lenge vingen ikke blir deformert av vekten), du går bare ned i den samme glidevinkelen, men med større hastighet, hvis du er tyngre i vingen.
Økende vingebelastning øker hastigheten på vingen med kvadratrota av vektendringen. Dette vil si at hvis du kan doble vingebelastningen på en gitt vinge, uten å deformere profilet, vil hastigheten gå opp med en faktor på 1,41.
Å ta med seg ballast for å øke hastigheten er nesten alltid bortkastet i fritidsflyging. Selv om du har med deg 10 kg ballast vil hastigheten din øke med bare omkring 3%.
3% økning i hastighet vi si å gå fra en trimhastighet på 36 km/t til 37,08km/t, altså ikke veldig dramatisk, og iallefall ikke nok til å stoppe deg fra å bli blåst bakpå hvis det skulle blåse opp.
Men i konkurranse betyr små forskjeller mye, og når hotshot´ene fyker ned final glide, side om side, i 65 km/t med full speed, ja, da vil de sannsynligvis gi veldig mye for en 3% økning i hastighet.